Lapsiperheitä tuettava nyt enemmän kuin koskaan

Perheiden usko omaan toimeentuloon ja tulevaisuuteen on heikko Ukrainan sodan ja jatkuvien talouskriisien takia. Lapset jätetään tekemättä, koska ajatellaan, ettei oma talous sitä kestä. Kaiken lisäksi tämän hetkinen kiivas inflaatio syö vielä loven lompakkoon, joka ei ainakaan kasvata perheiden uskoa talouteen. Näistä syistä perheellistymistä on tuettava nyt kaikin keinoin. Ennakkotietojen mukaan tammi-kesäkuussa 2022 syntyi vähemmän lapsia sitten vuoden 1900 vastaavan jakson. Suomen hyvinvointivaltion pohja ei saa rapautua, mutta sen välttämiseksi tarvitaan yhteispeliä.

Ilmapiirin Suomessa on muututtava lapsia haluavaksi, ellei jopa vaativaksi. Meidän koko valtiomme on todettava: “vauvoja, tottakai!”. Ilmapiirin muutos tarvitsee mukaansa kaikkia meistä, niin yksityishenkilöt kuin myös esimerkiksi yksityisen ja julkisen sektorin työpaikat. Työpaikkojen tulisi olla vanhemmiksi tulevien työntekijöidensä tukena ja olla syrjimättä heitä uudessa ja jännittävässä elämäntilanteessa.

Yksi konkreettinen ratkaisu lapsien vähyyteen ilmapiirin parantamisen lisäksi voisi olla verojen kevennys lapsia saavalle. Tämä toisi vajetta valtion kukkaroon, mutta lähivuosina syntyvät lapset voisivat alkaa kuittaamaan otettua velkaa noin 20 vuoden kuluttua päästyään työelämään. Valtion on parempi ottaa pienempi isku vastaan nyt, kuin antaa pidempiaikaisen kärsimyksen koetella aikaisempaa uupuneempaa ja kutistuvaa työikäistä väestöä, mikäli haluamme säilyttää nykyisen kaltaisen palveluiden määrän ja tason hyvinvointivaltiossamme.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Uuden Suomen blogi-sivustolla 25.8.2022

Lue seuraavaksi

EtusivuUutisetLapsiperheitä tuettava nyt enemmän kuin koskaan