Kiertävät sosiaali- ja terveyspalvelut maaseudun tukena

Vuoden 2023 alussa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden hoidettaviksi sote-uudistuksen toteutuessa. Hyvinvointialueet ovat aivan uusi hallinnon taso kuntien ja valtion välillä. Tämä johtaa siihen, että hyvinvointialueet tarvitsevat uusia ja toimivia innovaatioita palvelujen järjestämiseen. Maaseudulla on ollut jo pidempään ongelmana palveluiden huono saatavuus. Terveyskeskuksia on lopetettu, tai ne ovat olleet lopetusuhan alla. Molemmat, sekä hyvinvointialue että maaseutu, voisivat hyötyä kiertävistä palveluista.

Kiertävillä palveluilla voitaisiin käytännössä tarkoittaa sitä, että hiljaisemmalla terveysasemalla esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotto olisi auki tiettynä aikana, laboratorio toisena. Kiertävien palvelujen konseptiin sopisi hyvin myös psykologien ja erikoislääkärien palvelut. Maaseudulla asuvan, mielenterveysongelmista kärsivän ihmisen ei näin tarvitsisi välttämättä matkata pitkää matkaa päästäkseen psykologin puheille.

Kiertävien palvelujen avulla maaseudulla sijaitseva terveysasema ei olisi hirveästi tyhjillään, ja maaseudulla asuvat ihmiset pääsisivät käyttämään useita eri palveluja lähellä heitä itseään. Suomessa on tälläkin hetkellä huutava pula terveydenhuollon ammattilaisista. Kiertävillä palveluilla olisi mahdollista käyttää vähäiset resurssit tehokkaasti. Samalla hyvinvointialueet tukisivat maaseutualueiden viihtyisyyttä, palvelutarjontaa sekä elinvoimaa.

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran Uuden Suomen blogi-sivustolla 18.7.2022

Lue seuraavaksi

EtusivuUutisetKiertävät sosiaali- ja terveyspalvelut maaseudun tukena